Η ιστοσελίδα έχει σκοπό την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του χωριού μας και παράλληλα να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους του, φιλοδοξεί να ενώσει όλες τις "φωνές" , να αναδείξει το χωριό και την ιστορία του καθώς και μερικά από τα τρέχοντα προβλήματα του

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

O ΜΠΑΡΜΠΑ ΚΩΣΤΑΣ (ΛΥΓΚΟΚΩΣΤΑΣ)- O ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΠΑΠΠΟΥΣ


Συχνά οι ιστορίες των  γερόντων στο χωριό αποκτούν εύρος καθώς ζωντανεύουν  περασμένες εποχές και μεταφέρουν μια σοφία, ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΚΩΣΤΑΣ (ΛΥΓΚΟΚΩΣΤΑΣ) ήταν ένας παππούς με νεανική καρδιά, που αγαπούσε τη ζωή και δεν το έβαζε κάτω μπροστά στις δυσκολίες. Μέσα από τα λεγόμενά του περνούν μεγάλα γεγονότα μια μεγάλη τοιχογραφία της ζωής του  20ού αιώνα στο χωριό μας και στην Ελλάδα γενικότερα.

ο Μπάρμπα  Κώστας με τον αδελφό του Λεωνίδα Διαμαντόπουλο
Η Ζωή του μοιάζει με μυθιστόρημα,  μου έλεγε ότι μόνο τα παιδιά ξέρουν να ακούν πραγματικά. Όχι με τα αφτιά αλλά με την καρδιά τους. Κι οι άνθρωποι που φοβούνται την μοναξιά και τα γεράματα γράφουν τις ιστορίες που έζησαν σε παραμύθια για να συνεχίσουν να υπάρχουν στις καρδιές των μικρών παιδιών, έτσι ήταν ο μπάρμπα Κώστας, μοναχικός, για χρόνια ζούσε έξω από το χωριό, στην Σκάλα μαζί με την γυναίκα του, είχε ζήσει δυο παγκόσμιους πολέμους ( πολέμησε στην μικρασιατική καταστροφή και στο αλβανικό μέτωπο )  και όπως συνήθιζε να λέει έχουν δει πολλά τα μάτια του, μερικά από αυτά τα μοιραστικέ μαζί μου όταν είχε έρθει μόνιμα να ζήσει στο χωριό, κερδισμένοι βγήκαμε και οι δυο, αυτός έναν καλό ακροατή(λίγοι είχαν την θέληση να τον ακούσουν) και εγώ έναν  παππού που δεν είχα την τύχη να γνωρίσω από τους γονείς μου.       
Μου άρεσε ν' ακούω τις ιστορίες του, κυρίως για πολέμους,  μου διηγιόταν ο μπάρμπα Κώστας, άναβε η φαντασία μου και την έκανε να δημιουργεί τις δικές της εικόνες, έτσι, όπως μπορούσαν να τις σκηνοθετούν μόνο οι παιδικές μας φαντασιώσεις .
Ο παππούς, διέθετε  μια συναρπαστική αφηγηματικότητά  και μια υπέροχη επίσης φαντασία που διέπλαθε τα γεγονότα μ' έναν τρόπο ιδιαίτερο και με έκανε να κρέμομαι  στην κυριολεξία από τα χείλη του, ενώ η επιθυμία έκαιγε στην καρδιά μου, να μπορούσα να ήμουν  και εγώ  μια μέρα, ήρωας  ισάξιος όλων αυτών που είχα γνωρίσει μέσα από τις τόσο περιγραφικές ιστορίες του.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

οι πρώτες βροχές και το όργωμα των χωραφιών

Στο χωριό μας όταν άρχιζαν οι πρώτες βροχές και μαλάκωνε το χώμα οι συγχωριανοί μας ,άρχιζαν το όργωμα του χωραφιού. Τότε δεν είχαν μηχανές και χρησιμοποιούσαν ζώα για να τους βοηθούν στο όργωμα. Το αλέτρι ήταν ξύλινο και το έδεναν συνήθως σε δυο άλογα , Αφού τελείωνε η σπορά, για να σκεπαστεί ο σπόρος με χώμα, έκοβαν ένα μεγάλο κλωνάρι δέντρου και  σβάρνιζαν το χωράφι. Αργότερα χρησιμοποιούσαν ξύλινες σβάρνες και τα τελευταία χρόνια σιδερένιες.

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

χωματερή δίπλα στην δεξαμενή του χωριού





Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκα την δεξαμενή του χωριού μας, ένιωσα όμορφα με την αναγέννηση της φύσης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007... η χαρά μου δεν κράτησε πολυ βλέποντας άλλη μια μικρή χωματερή αυτή την φορά δίπλα στην δεξαμενή η οποία τροφοδοτεί με νερό ολόκληρο το χωριό. 
τελικά αν δεν   αλλάξουν νοοτροπία κάποιοι ασυνείδητοι συγχωριανοί μας  δεν γίνεται τίποτα. 

Την ανοργανωσιά του Δήμου ΠΥΡΓΟΥ τη ξέρουμε χρόνια τώρα . Την ευαισθησία του καθενός μας χρειαζόμαστε για να μείνει το χωριό μας σε κάπως ανεκτή κατάσταση!!!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Το Εκκλησάκι της Αγίας Άννας



Στο χωριό μας υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Άννα. Είναι στην τοποθεσία Αγιάννα  και   οικοδομήθηκε το 1990(από την οικογένεια του Νικολάου Αθανασόπουλου) κοντά σε σημείο που προϋπήρχε ναός προ πολλών ετών.



   οι συγχωριανοί μας τιμούν με ιδιαίτερο σεβασμό την Αγία Άννα όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες από  Αρτοκλασία που πραγματοποιήθηκε στις  25/7/2004.

Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

«Οὐχ ὥσπερ Εὔα σὺ τίκτεις ἐν λύπαις
χαρὰν γὰρ ἔνδον Ἄννα κοιλίας φέρεις»
(Ἀπὸ τὸ Συναξάρι)
Ἡ Ἁγία Θεοπρομήτωρ Ἄννα ἀνήκει εἰς τὰ ἱερὰ πρόσωπα τὰ ὁποῖα ἐκλήθησαν νὰ ὑπηρετήσουν τὴ θεία βουλὴ τῆς 
σωτηρίας τῶν ἀνθρώπων μέ τὴ σάρκωση τοῦ Θεοῦ Λόγου. Θυγατέρα τοῦ Ματθᾶν ἀπὸ τὴ φυλὴ Λευὶ καὶ τῆς Μαρίας. Εἶχε δυὸ ἀδελφές, τὴ Μαρία, μητέρα τῆς Σαλώμης καὶ τὴν Σοβή, μητέρα τῆς Ἔλισσαβετ, ἡ ὁποία γέννησε τὸν Πρόδρομο.
 Ἡ Ἄννα ἦλθε εἰς γάμον μὲ τὸν Ἰωακείμ, ὁ ὁποῖος καταγόταν ἀπὸ τὴ φυλὴ τοῦ Ἰούδα. Εὐσεβεῖς καὶ οἱ δυό με φόβον Θεοῦ. Προσέχουν στὴ ζωή τους καὶ ρυθμίζουν τὶς πράξεις τους σύμφωνα μὲ τὸ θεῖο νόμο. Ζοῦν μὲ ταπείνωση στὴν ἀφάνεια. Ἡ ἀρετὴ ὅμως ὅσο κι ἂν σκεπασθῆ ἀπὸ τὴ μετριοφροσύνη γίνεται φανερή, ὅπως φανερὸ γίνεται καὶ τὸ ἀόρατο ἄρωμα τοῦ λουλουδιοῦ.


Ἡ παράδοση μᾶς πληροφορεῖ γιὰ τὴν κατοικία τους, ὅτι ἦταν ἐκεῖ κοντὰ στὴν κολυμβήθρα τῆς Βηθεσδᾶ στὰ Ἱεροσόλυμα. Ἔτσι ἡ Ἄννα εἶχε κοντά της γιὰ νὰ ἱκανοποιεῖ τὴ δίψα τῆς ψυχῆς της μὲ τὴ λατρεία τοῦ Θεοῦ τὸ Ναὸ τῶν Ἱεροσολύμων, τὸν ὁποῖον, ἄλλοι, γιὰ νὰ τὸν ἀπολαύσουν ἔπρεπε νὰ ἔλθουν μὲ κοπιαστικὸ ταξείδι ἀπὸ μακρυά. Ἀλλὰ τὸ ζεῦγος Ἰωακεὶμ καὶ Ἄννα δὲν εἶχαν παιδιὰ καὶ τὰ δῶρα τῶν ἄτεκνων δὲν ἔγινοντο δεκτὰ στὸ Ναό.

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

   
                                                                                                                                                                                                                  Ανέκαθεν η κύρια απασχόληση των κατοίκων του χωριού μας υπήρξε η Γεωργία και η Κτηνοτροφία

.... Οι κλιματολογικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους δεν αφήνουν περιθώρια για την ανάπτυξη εντατικών καλλιεργειών,  η καλλιέργεια της ελιάς καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης.
παλιότερα πριν την καταστροφική φωτιά του 2007 μερικοί κάτοικοι  ασχολούνταν με την συγκομιδή ρητίνης (ρετσίνι)   


  

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Στα χείλη όλων των ανθρώπων του χωριού μας μπορούσαμε εμείς σαν παιδιά να δούμε, εκτός από τον αγώνα τους για την καθημερινότητα και πολύ γέλιο, κέφι, τραγούδι και καλοσύνη..ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ....Αλλος ένας υπέροχος Άνθρωπος,που δυστυχώς δεν είναι μαζί μας!!!

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ!!!

ΚΚΕ 65
ΠΑΣΟΚ 43
ΣΥΡΙΖΑ 17
ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 14
ΝΔ 14
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 10
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5
ΛΑΟΣ 3
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2
ΟΧΙ 1
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ 1
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ 1

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ





ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

 Ακολουθούν , άνθρωποι που έφυγαν απ’ τη ζωή αφήνοντας κάτι καλό πίσω τους για το χωριό μας. Αλλοι λιγα, αλλοι πολλα, άλλοι υλικά, άλλοι ψυχικά. Σ’αυτους ειναι αφιερωμένη αυτή η σελίδα μας. Δεν υπάρχει μέτρο συγκρισης. Καθε ένας εχει την αξία του.




ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Κ.ΤΕΡΖΗΣ (ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΑΣ)

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Φωτογραφικές Μνήμες από μια άλλη Αγιανάννα

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1978
ΣΩΤ.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΣΩΤ, ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟ 1985 ΑΘΗΝΑ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΙ 1955

1979 ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΕΞΙΑ  ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1960
ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ.......

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ"



Της αθανασοπυλου χ. ολγας
Ηταν Σεπτεμβρης του 1976 οταν μια παρεα συγχωριανων μας που ζουσαν στην Αθηνα, σκεφτηκε πως επρεπε να βρεθει ενας τροπος ωστε η παρεα να συμπεριλαβει οσους Αγιανανναιους αφησαν τον τοπο τους για να βρουν την τυχη τους στην πρωτευουσα. Ετσι θα μπορουσαν να συναντωνται συχνοτερα, να μοιραζονται την αγαπη τους για το χωριο και τις αναμνησεις τους, να διασκεδασουν μαζι, οπως τοτε που ζουσαν στην Αγ. Αννα. Ιδρυσαν, λοιπον, τον Συλλογο των εκ της Αγ. Αννης καταγομενων “Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ” , και οταν πηραν στα χερια τους το καταστατικο, το ημερολογιο εγραφε 4 Μαιου 1977.


Κυριος σκοπος του ηταν και παραμενει τοσο η εξυψωση του πνευματικου και κοινωνικου επιπεδου των μελων του οσο και η διατηρηση του συνδεσμου και της αλληλεγγυης μεταξυ τους. Αυτο επιτυγχανεται με τη διοργανωση εκδηλωσεων οπως:


- Κοπη της πρωτοχρονιατικης πιτας
- Ετησιες χοροεσπεριδες
- Απροκριατικα παρτυ μασκε
- Εκδρομες στο χωριο αλλα και σε αλλα μερη της Ελλαδας (Δελφους, Αραχωβα, 
Καλαβρυτα, Ευβοια, Υδρα, Επιδαυρο για την παρασταση “Προμηθεας 
Δεσμωτης”, κτλ).

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ


Οδικώς:

1. O πιο εύκολος δρόμος

Ακολουθούμε  την Νέα Εθνική Οδό Αθηνών -Πατρών στην διασταύρωση πού υπάρχει, μετά τον ισθμό ακολουθούμε τον οδικό άξονα προς Τρίπολη και αφού περάσουμε το τούνελ και τα διόδια  ακολουθούμε τον δρόμο πού υπάρχει δεξιά (υπάρχει κατατοπιστική οδική σήμανση) για Βυτίνα, Λεβιδι και αρχαία ολύμπια....Οταν περάσουμε την Βλαχέρνα στρίβουμε στον 111( ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗ-ΠΑΤΡΑΣ) Αφού περάσουμε απο ΠΑΟΣ-ΤΡΙΠΟΤΑΜΑ,ΔΙΒΡΗ πριν φτάσουμε ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ βρίσκουμε πινακίδα προσ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΚΟΥΜΑΝΗ, ΦΟΛΟΗ ΚΤΛ ΣΤΡΙΒΟΥΜΕ και διασχίζουμε το πανέμορφο δάσος της ΦΟΛΟΗΣ, μετά απο λίγα χιλιόμετρα στρίβουμε δεξιά προς ΠΕΡΣΑΙΝΑ( υπάρχει σήμανση)  αφού περάσουμε απο ΠΕΡΣΑΙΝΑ και ΠΕΥΚΗ είμαστε στον προορισμό μας. 

2. Άλλος δρόμος

• Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο  από την Εθνική οδό απλά πηγαίνουμε προς ΠΑΤΡΑ , Στην ΟΒΡΙΑ μπαίνουμε στον 111 τον οποίο ακολουθούμε ως στο ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ εκει στρίβουμε δεξιά προς ΚΑΡΥΑ αφού περάσουμε την ΚΑΡΥΑ συναντάμε την γέφυρα του ΠΗΝΕΙΑΚΟΥ ΛΑΔΩΝΑ στο τέλος της γέφυρας κάνουμε αριστερά προς ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ , ΓΟΥΜΕΡΟ μετά απο 2 χιλιόμετρα περίπου υπάρχει μια μικρή διασταύρωση πάτε λοξά αριστερά για ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ σε λίγο είμαστε στον προορισμό μας      

3. Αν υπάρχει διάθεση για εκδρομή

*  μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδρομή ΛΕΒΙΔΙ – ΒΥΤΙΝΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ  – ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ



Το χωριό της Αγίας Άννας είναι κτισμένο στις παρυφές του λόφου της Αξοφωλιάς του όρους της Φολόης, με θέα κυρίως προς τη Δύση. Απλώνεται αμφιθεατρικά και μοιάζει από μακριά σαν να αγκαλιάζει το λόφο που στην κορυφή του δεσπόζει το ξωκλήσι του Αϊλιά. Ριζωμένο στην καταπράσινη πλαγιά, το χωριό της Αγίας Άννας μετράει την δική του ιστορία από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, όπου και μεταφέρθηκε εδώ με πρωτοβουλία των τότε κατοίκων, προκειμένου να κρυφτούν από τους Τούρκους.
Σήμερα με τους ιστορικούς στην Ηλεία τα χρόνια της σκλαβιάς αναπτύχθηκαν δυο ισχυρά κέντρα για τους κατακτητές. Η Γαστούνη και το Λάλα. Ένας από τους κύριους δρόμους που ένωνε τα δύο κέντρα υπήρξε αυτός που κατευθυνόταν παρόχθια του Πηνειακού Λάδωνα και διαμέσου των χωριών της Πεύκης